OTWARCIE GALERII METAMORFOZY

W dniu 8 grudnia nastąpiło uroczyste otwarcie Galerii Metamorfozy.
Na inauguracji zostały zaprezentowane obrazy uczestników zajęć w naszej pracowni malarskiej. Prezentowane były prace z krajobrazami jesieni „Jesień na palecie”
Uroczystość uświetnił występ
Pani Teresy Kaczmarskiej i Pana Krzysztofa Kietczera,
którzy wykonają m.in piosenki Ludmiły Jakubczak

WYSTAWA KOMIKSÓW

W Warsztacie Warszawskim zaprezentowaliśmy komiksy jakie powstały do broszur o dyskryminacji seniorów oraz o przemocy w rodzinie. Komiksy wzbudzały duże zainteresowanie osób oglądających.

WARSZTAT WSPÓLNEGO MALOWANIA

Polskie Stowarzyszenie Coachingu i Rozwoju zorganizowało wspólnie z nami warsztat wspólnego malowania. Warsztat poprowadziła Ania Kossakowska. To co zaproponowała do wspólnego malowania było dla nas wielką zagadką, a to co z tego wyszło jeszcze większym zaskoczeniem. To była dla uczestników wspaniała przygoda.

WYSTAWA MALOWANIA INTUICYJNEGO

Na zakończenie projektu „Szerokie horyzonty” zorganizowana została wystawa prac jakie powstały na zajęciach malowania intuicyjnego prowadzonych przez Anię Kossakowska. Tym razem znowu były to magiczne prace. Wernisaż uświetnił mały koncert arii operowych w wykonaniu Katarzyny Syguły i Rafała Kucharskiego.

ANDRZEJKI

To była wspaniała zabawa.

REMONT LOKALU

W październiku 2015 roku wynajęliśmy od Urzędu m.st. Warszawy lokal przy ul. Marszałkowskiej 81. Lokal wymagał gruntownego remontu. Był to dla nas duży wysiłek finansowy i fizyczny. Poradziliśmy sobie dzięki wsparciu naszych przyjaciół i osób sympatyzujących z Fundację.

ŚPIEWANIE KOLĘD

W okresie miedzy Świętem Bożego Narodzenia, a Nowym Rokiem spotkaliśmy się w naszym lokalu przy Marszałkowskiej na wspólne kolędowanie. Było bardzo klimatycznie.

KONCERT MUZYKO KONTEMPLACYJNEJ

Z pomocą Warsztatu Warszawskiego zorganizowaliśmy dwa koncerty muzyki kontemplacyjnej.
Koncert w październiku grali:
– Iwona Jędruch – skrzypce, instrumemty akustyczne oraz śpiew,
– Piotr Kamzol – misy dźwiękowe i gongi.
To była wspaniała uczta muzyczna.

Na koncercie w listopadzie wykonane były kompozycje autorskie Pani Małgorzaty Kołcz. Zagrały:
– Iwona Jędruch – misy dźwiękowe i gongi
– Małgorzata Kołcz – kontrabas.

SPACER PO ZAKAMARKACH PRAGI

Zwiedzaliśmy starą część Pragi Warszawskiej. Masza miła przewodniczka, Małgorzata Kucharska, pokazała nam najcenniejsze zabytki praskie i opowiedziała nam ich burzliwą historię.

WYSTAWA MALOWANIA INTUICYJNEGO

Tym razem prezentowaliśmy prace w dużych formatach malowane na płótnie, na kartonach, na tekturze. Były to mandale, maski, drzewa życia, wyobrażenia kosmosu i inne.

WYSTAWA „IMPRESJE MALARSKIE”

W Warsztatem Warszawskim została zorganizowana wystawa plenerowa „Impresje malarskie”, w której brali udział uczestnicy warsztatów malarskich w Metamorfozach. Zaprezentowaliśmy 30 prac 3 autorek.

SPOTKANIE INTEGRACYJNE GÓRKI SZYMONA

W piękne słoneczne popołudnie spotkaliśmy się z przyjaciółmi Fundacji Metamorfoz w urokliwym miejscu zwanym Górki Szymona w Zalesiu Dolnym. Było ognisko, pieczenie kiełbasek, gry i zabawy, wspólne śpiewanie i dowcipkowanie. Bardzo miło spędziliśmy czas.